De Wu Xing
23 December 2016

Lieve mensen,

Eindelijk ga ik dan beginnen met mijn blog. Sinds 10 jaar ben ik bezig met de Chinese Geneeskunde. Ik begon hieraan met het idee, leuke cursus. Maar het was een echte studie en een studie waar ik niet in uitgeleerd raak. Een studie die me mateloos boeit en hoe meer ik leer hoe meer ik wil studeren. Ja, mmmmm, beetje raar(studiebol) maar zo ervaar ik het wel.

Ik vind het leuk om uit te leggen wat ik nu  aan het doen ben met de Chinese geneeskunde en hoop dat jullie het ook boeiend gaan vinden en het gaan lezen en eruit halen wat je kunt gebruiken. Mijn bedoeling is om met het begin te beginnen en dit steeds verder uit te breiden naar onderwerpen die ik zelf bestudeer en met jullie wil delen. Ik probeer dit in een begrijpelijke taal weer te geven. Serieuze vragen ga ik ook serieus beantwoorden, ik pretendeer niet de wijsheid in pacht te hebben en ook niet volledig te zijn want dan ga ik zo de diepte in met mijn verhaal dat het voor een leek niet meer duidelijk is.  Mocht je die interesse hebben kan je beter een TCM opleiding gaan doen, wat ik iedereen  overigens kan aanraden.  Er bestaat in mijn ogen niet 1 weg naar Rome maar velen. Voor mij is deze weg nu duidelijk en ontzettend boeiend. Ik wil jullie een zelfhulp en leefstijl manier aanbieden om zelf de balans in je leven te onderhouden waarbij je je het prettigste voelt. Mijn voedingsadviezen zijn gericht op de balans tussen yin en yang, ik ben niet de zoveelste dieetgoeroe. Haal eruit wat je aanstaat en laat de rest gewoon liggen. Mijn motto is vooral denken en voelen en handelen vanuit jezelf en wat voor jou goed voelt. Misschien is de tijd er nu niet voor, misschien komt die nooit, misschien denk je jaaaa  dit is ook voor mij. En als het niet duidelijk is kan je het mij vragen via de mail.

Als je bij mij komt in de praktijk dan krijg je van allerlei termen over je heen en probeer ik zo goed als het kan de dingen uit te leggen. Nu heb ik de kans om bijna bij het begin te beginnen. Het begin op zich is al een onderwerp om over te schrijven maar dat laat ik voor nu even buiten beschouwing. Ik begin bij het ontstaan van een mens.

De Chinese geneeskunde beschrijft een aantal vitale substanties waaruit een mens bestaat:

Qi, vrij vertaald als energie,

Jing, vrij vertaald als onze blauwdruk voor het leven

Shen, vrij vertaald als onze mind

Xue, bloed

Jin Ye, vloeistoffen

De Jing, Qi en Shen worden ook wel de San Bao genoemd, de drie schatten. Dit zijn de meest vitale substanties. Deze begrippen zullen nog vaak terugkomen.

Op het moment van bevruchting van een eicel van een vrouw is de hoeveelheid Prenatale Jing bepaald. Hier moet dit nieuwe mensje zijn leven lang meedoen. Om deze reden is het ook belangrijk dat beide ouders in goede  conditie zijn  als er een bevruchting plaats vindt.  De Prenatale Jing is een hele kostbare magische substantie die verantwoordelijk is voor tal van processen. Deze ligt opgeslagen in de nier.

De Postnatale Jing wordt gevormd door het eten en drinken van voedsel en drank. Hieruit wordt oa de Qi gemaakt die we nodig hebben om te leven. Wat we niet gebruiken wordt ook opgeslagen in de nier. Bij schaarste spreken we de reserve aan. Soms bij ernstige ziektes en bij bv een burnout gebruiken we de Jing om te overleven. Dus als een soort noodaccu.

Om de Jing te aktiveren heb je een soort vlammetje, soort ontstekingsreactie nodig. Dit vlammetje(beeldspraak)noemen we yuan qi. Dit is de basis van alle yinne en yange  qi(energie).

Yin energie is een energie die verbonden is met verkoeling, maan, voeden, vrouwen, voeden etc

Yang energie is een energie verbonden aan verwarmen, activeren, activiteit, weerstand, man, zon etc

Om het yin en yang principe te begrijpen moet je weten dat ze niet zonder elkaar kunnen, ze gaan in elkaar over, ze scheppen elkaar, ze controleren elkaar en zijn tegengesteld aan elkaar. Van hieruit kan je dan ook het yin yang teken begrijpen. In  alle yin of yange delen zit ook een klein rondje van de tegengestelde qi. Als yin of yang zijn hoogtepunt bereikt wordt er al getransformeerd naar de tegengestelde energie. Alle processen in de natuur, kosmos en lichaam zijn van uit deze gedachte te verklaren. Heel eerlijk gezegd heb ik daar in het begin wel even mee geworsteld, nu is het voor mij  duidelijk en logisch. Ik kom hier nog op terug als we het over de Wu Xing gaan hebben(5 elementen leer).

Ziekte is vanuit de yin yang theorie dus een verstoring van de yin yang balans. Nou bestaat er ook geen evenwicht maar we streven er wel naar.  Er kunnen 4 verstoringen zijn die allemaal verder weer opgedeeld kunnen worden. Maar daar gaat het nu niet om, het gaat erom dat je begrijpt dat je een tekort aan yang en/of yin kunt hebben of een teveel aan yang of yin.  In het Chinese systeem zijn de yinne organen met de yange organen gekoppeld en ook alle paren zijn weer gekoppeld. Je kan je dus voorstellen als er een orgaan uit balans is de anderen zullen proberen dit over te nemen maar uiteindelijk ook uit balans raken. We kijken dus nooit alleen naar 1 orgaan maar zijn op zoek naar een syndroom. Een aantal kenmerken van een patroon maken een syndroom. Kenmerken die een reguliere arts niet ziet maar de Chinezen hebben 3000 jaar de tijd gehad om deze te onderzoeken en te beschrijven.

Volgens de Chinezen zijn  lichaam en ziel 1. Bijvoorbeeld als je lever uit balans  is ook je shen(mind) uit balans. Dat betekent dat wij Westerlingen moeten leren om onze innerlijke processen in evenwicht moeten brengen met de activiteiten die we ondernemen. De Chinezen doen dat door Qi Kung en Tai Chi te beoefenen en  te mediteren door evenwichtig te eten en te bewegen. Door dit te doen spaar je je Jing en daar moeten we immers zuinig op zijn. Door mee te lezen met mijn blog ga ik je in de loop van de tijd laten zien hoe  je met voeding om  kunt gaan, hoe je het beste in  welke situatie kan eten, welke meditatieoefeningen en bewegingsoefeningen goed zijn en wat zelfhulp tips en weetjes. Ook wil ik op aanvraag het een en  ander verduidelijken, dat kan via de mail. De volgende keer ga ik de Wu Xing uitleggen, en dan  specifieker het waterelement waar de nieren en de blaas toe behoren omdat het water element de komende maand ingaat.