De Chinese Geneeskunde
7 December 2016

De Wu Xing, ook wel genoemd de 5 elementen.

De Wu Xing wordt gezien als een uitbreiding op het yin yang model zoals in mijn vorige blog beschreven.

De  oude Chinezen  hebben vele jaren besteed aan het bestuderen van de kosmos, de natuur en de mens. Zij kwamen tot de conclusie dat alles wat in de kosmos te ontdekken viel, ook in de natuur aanwezig was en ook binnen de mens. Zo heeft de hemel drie schatten namelijk de zon, de maan en de sterren. De aarde heeft drie schatten namelijk wind, water en vuur. De mens heeft ook drie schatten namelijk Jing (waar we mee geboren worden), Qi (in al zijn vormen van dichte materie tot gedachtes oftewel energie) en shen (de mind). Voor meer verdieping rondom deze termen vraag me gerust tijdens een behandeling. De manier van denken over mensen in relatie met de kosmos en de natuur, resulteert in de volgende denkwijze: de mens is een kopie van het heelal, een micro kosmos. Dit is de reden dat Chinese scholen leren dat je ook het lichaam weer kunt kopiëren op een kleiner oppervlak zoals bijvoorbeeld bij ooracupunctuur. Dan kan je dus bijvoorbeeld een buikprobleem behandelen via het oor.

De Daoisten, die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Chinese geneeskunde, gaan uit van de gedachte dat alles continu verandert. Vanuit die gedachte is ook de Wu Xing verder ontwikkeld. Het ene element brengt het volgende voort. Als dit model uit balans raakt gaat de mens klachten krijgen. Gelukkig niet direct, andere elementen gaan het werk overnemen zodat het aangedane element weer even kan bijkomen. Maar soms duurt dat te lang en ontstaan er ziektebeelden. Dat kan op allerlei gebieden gebeuren. Op fysiek niveau, op emotioneel niveau en op onze mind.

Hout, ontstaan en groei van yangDuidelijk mag zijn, dat binnen de Wu Xing alles met elkaar te maken heeft en continue in beweging is. Er is nooit een perfecte balans. De elementen staan voor bewegingen die met elkaar samenhangen in voortdurend proces. Het model bestond in eerste instantie uit vier elementen. Aarde kwam er later bij. Hoort eigenlijk in het midden, als harmonisch element tussen de andere. Maar wordt in gebruik na vuur geplaatst. Alle elementen zijn gekoppeld aan organen, kleuren, jaargetijden, emoties, deugden, constituties etc.

elementen

 

Vuur, maximale activiteit van yang

Aarde, neutraal element tussen yang en yin

Metaal, afname van activiteit en groei van yin

Water, maximale yin, tot stilstand komen.

 

Het element Water is het element waar we ons nu in bevinden. Rust in deze tijd, rust in ons lijf, rust voor onze mind. Toppunt van yin wat staat voor rust, afkoeling, dalen van energie. Maar ook op het toppunt van yin zit alweer de stijgende energie van yang.  Wij mensen horen nu een beetje naar binnen gericht te zijn, tijd voor gezin, familie en vrienden. Tijd voor bezinning, een boek te lezen en lekker uit te slapen. Maar ook ontstaan er alweer de eerste gedachtes voor nieuwe plannen (yang).

De blaas en de nieren zijn de organen die bij het waterelement behoren. De nieren worden de wortels van ons leven genoemd, daar wordt immers onze Jing (zie vorige blog) opgeslagen. Deze Jing is verantwoordelijk voor onze voortplanting, ontwikkeling van ons lijf. Botten, merg, oren en tanden en onze haren horen bij het waterelement. Ook ons voedsel bestaat nu meer uit wortelen, aardappelen en knollen. Oude mensen in China gebruiken nu de Ginseng wortel om energiek te blijven. In het Westen kunnen we de nieren o.a. versterken met peulvruchten, soep getrokken uit botten, druiven, eend, garnalen, gelatine, kaneel,kippenlever, wortel, walnoten, aardappelen en een beetje zout.

De Nieren zijn de oorsprong van alle yin en yang energieën in ons  lichaam. Je kan begrijpen dat als de nierenergie dan tekort schiet andere elementen ook al gauw in de problemen komen.

De emotie die bij de nier hoort is angst en de deugd die erbij hoort is wijsheid. Een mens kent van nature angst om te overleven. Als je ouder wordt ga je het leven anders bekijken en wordt je hopelijk een wijs mens wat uiteindelijk in yin (rust en wijsheid) dood kan gaan. Je gaat dus als het goed is dood in de waterfase van je leven. Maar het eerste wat uit de conceptie voortkomt gebeurt ook in de waterfase. Het begin en het einde liggen dus in dezelfde fase.

Wilskracht is de kracht van de nier. De wil om te overleven, de wil om iets van je leven te maken. Wij kennen ook de uitdrukking dat je ruggengraat nodig hebt om iets te bereiken. Je hebt dus baat bij een goede nierenergie die zorgt voor sterke botten en wilskracht.

Iemand die een goede nierenergie heeft is een vitaal persoon, fysiek en mentaal met sterke botten en een goed geheugen. Het zijn sympathieke ontspannen mensen met een gezond angst mechanisme. Daar bedoel ik mee dat je wel gaat rennen als een beer je ziet als lekker hapje voor de kerstdagen. Waar ook de wijsheid dan weer te voorschijn komt.

Iemand met een lage nier energie kan last hebben van luchtwegproblemen, pijn in de onderrug, blaas en nierproblemen waaronder ook incontinentie, geheugenproblemen, angst, groei en voortplantingsproblemen, slaap problemen, slechte tanden, slechte botten en gewrichten, heeft het koud, libidoverlies, allergieën, etc.

Een persoonlijke noot:

Tijdens mijn studie heb ik veel nagedacht over deze Chinese manier van denken. Wat het mij vooral heeft geleerd is het meebewegen op de stroom van het leven. Daoisten noemen het het volgen van de weg (Dao). Alles verandert continu, niets blijft hetzelfde. Het ene element wordt gevolgd door het volgende element. Geluk verandert, verdriet verandert, werk verandert, alles verandert. Toen ik me dat echt begon te realiseren werd eigenlijk het leven wat makkelijker. Lao Tse maakt de vergelijking met een rietstengel. Als je in een storm meebeweegt, blijf je staan en kan je weer genieten van de zon. Als je stijf als een boom blijft staan en je verzet, val je om en is er niks meer te genieten. Dat is mijn vrije vertaling maar het was en is voor mij een wijze les. Alles verandert altijd, kijk goed om je heen, geniet van de mooie dingen die er altijd zijn en laat de minder mooie dingen maar gewoon bestaan. Als ze er niet zouden zijn, zouden we van de mooie dingen ook niet genieten. Volg je weg, met wilskracht en wijsheid en de weg wordt goed begaanbaar. Goede reis.

Dan rest mij nu iedereen  hele fijne feestdagen toe te wensen, waarin rust, familie en  lieve vrienden een belangrijke rol spelen.  Ik wens jullie allen een geweldig jaar met veel energie toe, waarin jullie je dromen gaan waarmaken. Op naar een geweldig 2017!