Acupunctuur

Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Deze bestaat naast de acupunctuur uit onder andere: kruiden, Qi Kung, Tui Na massage en voeding. Het gebruik van aanvullende technieken zoals bijvoorbeeld moxa en quasha e.a. behoren hier ook toe.

Acupunctuur bestaat al 3500 jaar. Deze geneeswijze heeft duizenden jaren en nu nog steeds, de mens bestudeert in relatie tot de natuur en kosmos. Het Taoisme en Boedhisme en Zen hebben hier ook aan bijgedragen.

In 1700 krijgt het Westen geruchten te horen over praktijken die werken met naalden en het branden van kruiden in China. Doordat China een vrij gesloten samenleving was, heeft er tot aan de 20ste eeuw bijna geen uitwisseling plaatsgevonden tussen de oosterse en westerse geneeskunde.

Pas vanaf 1970 is er een vrije uitwisseling tussen Oost en West. In China worden de westerse en oosterse geneeswijze gezamenlijk toegepast in ziekenhuizen. Acupunctuur, kruiden en Tui Na zijn in de Chinese ziekenhuizen een hele gebruikelijke manier om mensen weer in balans te krijgen.

Volgens de Chinese leer zijn de mensen een onderdeel van de natuur en zijn we verbonden met de kosmos.

Er is een oer Qi (energie) van waaruit alle andere Qi zich beweegt. Binnen de traditionele Chinese geneeskunde drukken we met Qi een energetische staat uit. Hoeveel energie heeft een mens, is een orgaan of meridiaan leeg of juist overvol? En hoe gaan we dat beïnvloeden? Deze beïnvloeding van Qi doen we met behulp van meridianen en punten die op deze meridianen liggen. Deze liggen verspreid over het hele lichaam. Je zou ze kunnen zien als rivieren van energie.

De behandeling

Bij acupunctuur worden hele dunne naalden in de huid geplaatst. Deze zijn over het algemeen niet of nauwelijks voelbaar. In een behandeling worden er gemiddeld 6 tot 12 naalden geplaatst, welke zo’n half uur blijven zitten om hun werk te doen. Gedurende die tijd ligt u ontspannen op een behandeltafel.

Afhankelijk van de klachten wordt naast acupunctuur ook Tui Na massage toegepast. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van diverse massagetechnieken, toegepast op de huid en spieren.

Soms maak ik gebruik van electro-acupunctuur en zet ik  een beetje stroom op de naalden. Dit is voelbaar, maar absoluut niet pijnlijk.

Indien nodig maak ik ter ondersteuning van de acupunctuur behandeling gebruik van kruiden.

WP_20150201_15_36_30_Pro