Stoornissen van de spijsvertering

Maag en darmklachten

Toepassing  van acupunctuur bij spijsverteringsproblematiek, maag- en darmklachten .

Maag en darmklachten kunnen goed met acupunctuur behandeld worden.  Een acupunctuurbehandeling  zal een vermindering van de klachten geven.  Acupunctuur leidt op zichzelf al tot een reductie van klachten maar in het geval van spijsverteringsklachten zal er ook gekeken worden naar een voedingsadvies, eventueel aanvullend met kruiden en-of massage.

Obstipatie, diaree, maagklachten, buikpijn, spastische darm (prikkelbare darm), onverklaarbare buikpijn zijn allemaal indicaties voor acupunctuur. Vanuit Chinees oogpunt zijn er vele oorzaken hiervan mogelijk terwijl deze Westers gezien onder één naam vallen.

Obstipatie kan bijvoorbeeld vele oorzaken hebben en een goede diagnose is van belang om  tot een goede behandeling te komen.

Bij een prikkelbare darm oftewel een spastische darm is er vaak een stagnatie in de darm aanwezig. Vaak zijn hier meerdere oorzaken voor aan te wijzen en zal de behandeling erop gericht zijn om de stagnatie op te heffen maar ook de onderliggende oorzaken aan te pakken. De opgeblazen buik, pijn, afwisselende obstipatie met brijige ontlasting zijn o.a. symptomen die kunnen verergeren wanneer iemand in een stressvolle situatie zit.